Dr. Getta Nistor  


HOMEOPATIE

Homeopatia este al doilea cel mai folosit sistem medical din lume si primul in ceea ce priveste medicina complementara sau medicina alternativa. Actiunea acestei ramuri medicale asupra organismului este blanda, fara efecte adverse si cu mari beneficii în redobandirea starii de sanatate. Toate acestea datorita faptului ca are o viziune de ansamblu asupra pacientului iar remediul ales este foarte bine individualizat si se administreaza pentru întreg tabloul de simptome patologice. 

1. SERCIVII OFERITE

Ce boli trateaza homeopatia?

Se pot aborda si trata homeopatic orice boli acute si cronice:

  • raceli frecvente, sinuzite, otite, amigdalite, vegetatii adenoide - polipi, bronsite, astm bronsic;
  • eruptii ale pielii, urticarii, eczeme, psoriazis;
  • tulburari digestive - constipatie, diaree, hemoroizi, fisuri anale, greata si varsaturi, litiaza biliara, migrene, probleme hepatice, deficitul de asimilare si anumite probleme legate de metabolism;
  • infectii urinare acute si cronice, diverse probleme renale;
  • artrite, artroze, sciatica;
  • boli cardiace si pulmonare cronice;
  • anumite probleme endocrine (tulburari de crestere, tiroidiene, pancreatice);
  • tulburari menstruale sau postmenopauza (inclusiv mastodinii sau mastoza fibrochistica), probleme legate de sarcina, tulburari de dinamica sexuala;
  • socuri emotionale, depresii, anxietate, frici, fobii, cu anumite limite (boli incurabile, cazuri chirurgicale).

In cazurile in care nu se poate obtine vindecarea se produce de cele mai multe ori o ameliorare durabila. Poate fi folosita si in situatiile in care trebuie evitata administrarea medicamentelor (sarcina, alaptare, alergii medicamentoase) si se adreseaza tuturor categoriilor de varsta, de la sugari pana la varstnici.

Substante si alimente de evitat cu strictete in tratamentul homeopat cel putin 3 luni (deoarece antidoteaza actiunea remediului)

  • MENTA(si orice contine menta: ceai, guma de mestecat, pasta de dinti (se inlocuieste cu pasta de dinti pentru uz homeopat – HOMEODENT sau praf pt. dinti Dentomin)).
  • COFEINA( si orice contine cofeina: cafea naturala si chiar si cea decofeinizata, pepsi, cola, cacao, ciocolata – atentie la ciocolata alba care contine chiar mai multa cofeina decat cea neagra, inghetata cu cacao, prajituri, torturi cu cacao).
  • CEAIUL: verde si negru, de tei, de musetel, de menta.
  • Anesteziilein general si in particular cele folosite la dentist precum si substante puternice folosite de acestia: camforul, eucaliptul: in caz ca sunt neaparat necesare telefonati pentru o noua consultatie la homeopat.
  • TUTUNUL: daca nu va puteti abtine reduceti pe cat posibil.
  • Cele de mai sus se evita cel putin 3 luni in functie de caz. Daca nu va mai puteti abtine consultati mai intai ... homeopatul.
  • De evitat in zilele in care se administreaza granulele homeopate:
  • Condimentele puternice, ceapa si usturoiul crude, alcoolul.
  • Ce trebuie sa mai stie pacientul :
  • Granulele homeopate se iau la cel putin 30 de minute distanta de masa (preferabil inainte). Se pun 7 granule (5 mari sau 10 mici) sub limba si se asteapta pana se topesc ( 2-7 minute). Numarul de administrari variaza in functie de caz si va fi stabilit de medicul homeopat.

A se evita atingerea granulelor cu mana (pentru administrare se toarna granulele in capacelul tubului) sau depozitarea lor in bucatarie langa mirosuri puternice, parfumuri etc. Se pastreaza intr-un loc uscat, racoros – nu la frigider-, la adapost de lumina.

Ce trebuie urmarit:

  • In tot timpul tratamentului homeopat, observati-va cu atentie.
  • Notati toate agravarile (pot avea loc initial) si ameliorarile ce se produc.
  • Semnalati evolutia sau disparitia simptomelor asa cum le percepeti: calitatea lor, frecventa, intensitatea, conditiile de producere, de agravare sau ameliorare.
  • Sunt important de observat modificarile starii generale, emotionale si ale capacitatii mentale.
  • Observati calitatea somnului si viselor ce apar.
  • Este deosebit de importanta revenirea unor simptome vechi, ele indica o evolutie pozitiva, spre vindecare. Nu va alarmati, ci semnalati aceasta medicului homeopat.

Acestea nu trebuiesc in nici un caz tratate cu medicamente. Ele sunt normale si nu reprezinta un pericol pentru pacient. Daca aveti dubii va rugam insistent inainte de a lua un medicament sa consultati si medicul homeopat.

Pentru buna desfasurare a tratamentului este necesara o a doua consultatie de evaluare dupa o luna de la inceperea administrarii remediului homeopat .

 

H2
H1
2. INFORMATII UTILE

CE ESTE HOMEOPATIA?

Este o medicină holistica (a intregului) prin care este tratat pacientul in totalitatea simptomelor lui fizice şi mental-emotionale. Aceasta se realizeaza prin stimularea capacitatii naturale de vindecare a organismului, intr-un mod bland, fara reactii adverse si duce la dobandirea unei stari de sanatate mai bune, permitand in timp renuntarea la alte medicamente si terapii.

 

Homeopatia origini şi principii:

Homeopatia este o doctrină medicala introdusa de Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755-1843). Medic şi om de ştiinţa cu o gandire revoluţionara el şi-a lasat amprenta asupra medicinii din anii 1800 şi pana in prezent stabilind fundamentul şi principiile a ceea ce OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) considera in decembrie 2005 a fi "al doilea cel mai utilizat sistem medical din intreaga lume". Nemultumit de faptul ca medicina timpului sau facea mai mult rau decat bine (sangerarea era una din metodele folosite des in tratament si se prescriau multiple medicamente odata cu importante efecte adverse), Hahnemann a cautat sa gaseasca principii clare care să stea la baza practicii medicale. Fiind adeptul unei medicini experimentale, de multe ori isi autoadministra substantele folosite pentru tratarea pacienţilor pentru a inţelege mai profund actiunea lor. Astfel a observat ca simptomele produse de coaja arborelui de China asupra omului sanatos sunt asemanatoare cu simptomele bolnavilor de febra intermitenta pe care acest remediu le vindeca. De aici a rezultat principiul care stă la baza Homeopatiei - PRINCIPIUL SIMILARITĂŢII (Simila Similibus Curantur).

Acest principiu afirma ca o substanţa care produce un grup de simptome cand este administrata unui om sanatos, poate (in anumite conditii) sa vindece simptome asemanatoare la un bolnav.

 

Al doilea principiu al homeopatiei işi gaseste originea tot in geniul lui Hahnemann. El se numeşte PRINCIPIUL INFINITEZIMALITATII şi consta in diluarea succesiva a remediului de administrat (astfel daca în prima dilutie CH1= centezimala Hahnemanniana 1 - solutia contine 1 parte de remediu în 99 parti solvent, in a doua dilutie CH2=centezimala Hahnemanniana 2, solutia va conţine 1 parte de remediu în 9999 parti solvent, ş.a.m.d. CH3…CH30…CH200). La fiecare dilutie solutia este agitata (dinamizata) puternic de un anumit numar de ori astfel încat substanta folosita sa se impregneze cat mai bine in solvent. Prin diluare, potentialele efecte toxice si reactii adverse sunt indepartate si, prin dinamizare remediile capata proprietati curative noi şi capacitatea de a acţiona mai puternic la un nivel mai profund al organismului (inclusiv psiho-emotional), valente care nu se regasesc decat in stare latenta în substanta initiala.

 

PRINCIPIUL INDIVIDUALIZĂRII remediului:

  • Desi mai multi oameni pot avea acelasi diagnostic de boala (rinita alergica, ulcer gastroduodenal) fiecare din ei va primi un remediu individualizat (remediul este diferit la un pacient anxios, slab şi cu agravare la dulce faţă de un pacient gras, flegmatic cu agravare la acru).
  • Medicii homeopati nu trateaza manifestarile fizice, emotionale si mentale separat, ci le considera ca fiind in legatura intima, de vreme ce toate sunt aspecte ale suferinţei pacientului in intregul sau.

Tratamentul si remediile homeopatice:

  • Remediul homeopat se prezinta cel mai des sub forma de granule sau globule (sunt mai mari) si ca tablete sau solutie. Remediu homeopat poate fi orice substanţa de origine minerala, vegetala sau animala care a fost preparata (prelucrata) conform principiilor descrise în Pharmacopeea Homeopatica.
  • Frecventa şi modul de administrare (în cazul granulelor se face sublingual şi se aşteaptă pana se topesc) sunt stabilite de catre medic.

Homeopatia in prezent:

  • In Romania, homeopatia este recunoscuta de Ministerul Sanatatiisi practicata oficial. Cei care o practica sunt medici cu pregatire postuniversitara in domeniu si care au sustinut examenul de Atestat de Studii Complementare in Domeniul Homeopatiei dupa terminarea cursurilor teoretice si practice cu o durata intre 1,5 si 2 ani.
  • In lume potrivit O.M.S., homeopatia ocupa locul al 2-leaca raspandire intre formele de practica medicala. Este larg folosita in Europa. In Anglia, este utilizata de generatii chiar de catre familia regala. In Franţa, apeleaza la homeopatie circa 40% din populatie. Homeopatia este, de asemenea, foarte populara în India, unde este folosita de peste 50% din medici, ca si in Australia, Mexic si alte tari sud-americane. In Canada şi Statele Unite, a fost recunoscuta oficial inca din 1938.