Terapia BOWEN
Tehnica Bowen se recomanda tuturor persoanelor,indiferent de virsta sau stadiu de boala .Nu exista contraindicatii sau efecte secundare negative.Pot fi tratate practic o gama larga de afectiuni,mai frecvent:
- colici abdominale ale bebelusilor.
- copii care fac frecvent raceli diverse,sinuzite,bronsite,pneumonii,astm bronsic.
- scolioze si/sau cifoze ale adolescentilor.
- afectiuni musculo- scheletale( lumbago,lumbalgii diverse,hernii de disc,spondiloze cervicale,chisturi sinoviale s.a.)
- afectiuni ale tubului digestiv(diskinezii biliare,gastrite,ulcer duodenal,hemoroizi,constipatie s.a.)
- afectiuni endocrine si ginecologice (hipo/hipertiroidii,fibroame uterine,chisturi ovariene,tulburari ale ciclului menstrual,
- tulburari de menopauza, mastoza fibrochistica s.a.)
- tulburari de fertilitate.
- sterilitate
- tulburari de dinamica sexuala.
- enurezis(incontinenta urinara a copiilor).
- migrena.
- insomnii.
- sechele dupa accidente vasculare cerebrale.
- tulburari psiho-emotionale datorate stressului s.a.
Spre deosebire de alte tehnici manipulatorii prin care terapeutul impune corectii ale corpului,manipulind diferite segmente ale acestuia,tehnica Bowen faciliteaza insanatosirea organismului prin minime interventii asupra sa.
O sedinta de terapie dureaza intre 15 min.-60 min.Pacientii stau intinsi pe canapea ,intr-o pozitie confortabila ,sau pe un scaun,in functie de cerintele cazului.
Miscarile pot fi facute pe pacientul imbracat intr-o tinuta lejera( tricou,sort,pantalon de trening etc).Terapeutul executa una sau doua miscari, dupa care se retrage citeva minute,pentru a da posibilitate corpului sa interpreteze si sa integreze mesajul primit.In camera de terapie nu exista nici un alt stimul(muzical, olfactiv etc.) pentru a nu interfera cu mesajul transmis prin terapiei Bowen.
Intr-o sedinta obisnuita miscarile se adreseaza intii partii inferioare a corpilui,apoi partii mijlocii a trunchiului,apoi gitului si capului.Pentru a nu produce disconfort pacentului miscarile se adreseaza intai grupelor musculare ,tendoanelor etc. de pe partea dorsala a corpului (pacientul sta pe pat cu fata in jos), apoi pacientul se intoarce cu fata in sus.
In timpul terapiei sint contraindicate alte tipuri de terapii manipulatorii:masaj,osteo-chiropractie,bioenergie,acupunctura,Reiki s.a
Singura asociere permisa cu tehnica Bowen este Homeopatia.
De obicei sedintele se efectueaza saptaminal, numarul lor variind functie de vechimea afectiunii(recente-acute/vechi-cronice) si functie de raspunsul organismului la terapie.
Terapeuti Bowen
licentiati ai Academiei de Terapie BOWEN din Australia.
dr.Getta Nistor
Gabriel Nistor